Välkommen till
Sommar på Flädergården
Tänk, i denna vecka är det redan midsommar!
I år kan vi inte klaga på värmen. I Pelargonhuset har det varit en blomning utan dess like. Men medaljen har en baksida, jag har sprungit runt med vattenslangen. Innan man vattnat färdigt är det tid att börja igen. Det torkar mellan tolv och fem över…
Något som också blommat otroligt i år är våra Epiphyllum. Trodde inte det var möjligt att de kunde blomma på detta sätt.
Sommarens öppettider
Kaffestugan, Gårdsbutiken och Pelargonhuset
Midsommarhelgen har vi öppet Midsommardagen den 25 juni och söndagen den 26 juni. Som vanligt serveras det Fläderblomsvåfflor i kaffestugan hela helgen mellan kl. 13-17 och på söndagen den 26 juni är det Äggakakesöndag, glöm inte att boka bord.
Från 1 juli – 14 augusti har vi öppet alla dagar utom fredagar mellan kl. 13-17. Därefter, 15-31 augusti är det öppet lördag-söndag.
Glöm inte boka bord till sommarens Äggakakesöndagar, 26 juni, 24 juli, 21 augusti och säsongsavslutningen den 18 september.
Klicka på länken nedan för att se alla våra aktiviteter för 2016:
Flädergården & Pelargonhuset Aktiviteter 2016 (PDF)
Årets skörd av fläderblommor
Solen och värmen har bidragit till att skörden av fläderblommorna har blivit rekordtidig. Alla fläderblommorna plockas för hand. Blommorna som ska användas i våfflorna torkas i solen och ”tröskas” för att sedan förvaras torrt. De torkade blommorna används både i våfflorna och som te. Fläderblommorna som ska användas till saft och marmelad fryses och används efter hand. Alla produkter tillverkas i små mängder och är därför alltid ”nylagade”.
I år har vi plockat de rosa blommorna på de rödbladiga fläderbuskarna. Saften får en helt ljuvlig rosaröd färg och smaken är mild men ändå fyllig. Verkligen värd att prova.
Här är mamma Ingrids recept på flädersaft. Kan användas både med vanlig och röd fläder.
Ingrids Fläderblomssaft
40-60 stora klasar väl utslagna fläderblommor
2 liter vatten
2 kg socker
30 g citronsyra
3 citroner
(1 tsk natriumbensoat)
Skölj blommorna väl. Använd enbart blommorna inte stjälkar och skaft. De kan ge en besk smak.
Koka vatten och socker ca 10 min. Rör ner citronsyran och natriumbensoat. Tvätta citronerna och skiva dem.
Varva citroner och blommor i en skål. Häll över den varma lagen. Täck över slålen och låt stå kallt i minst 5 dygn gärna 7.
Sila och var noga med att inte minsta blomfnas kommer med. Häll på väl rengjorda flaskor.
Fläderblomssaften är känslig och bör förvaras svalt. Frys gärna saften, det förlänger hållbarheten.
Pelargonpassion
I drivhuset har vi laddat upp inför sommaren med många nya pelargoner i alla storlekar, färger och former. Här finns mycket att välja mellan och det är lätt att finna många nya favoriter.
Den 6 augusti arrangerar Svenska Pelargonsällskapet en Nationell Pelargonutställning i Botaniska trädgården i Göteborg.
Den 13 augusti anordnar Pelargon Oskar Pelargondag på Badholmen i Oskarshamn. Per dags dato är det inte helt fastställt att vi kommer att medverka i dessa båda arrangemang, men håll utkik på www.fladergarden.se och på Facebook www.facebook.se/fladergarden så kommer det fortlöpande information.
Det som är klart, är att vi kommer till Bäckaskogs Trädgårdsdag den 28 augusti 10-16.
Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook och för att aldrig missa uppdateringar om nyheter, händelser och aktiviteter här hos oss.
www.facebook.com/fladergarden
Månadens Malte…
Världens mittpunkt, åtminstone Flädergårdens är vår Malte. Alltid mitt i händelsernas centrum!